Milas Devlet Hastanesi
fatihbenzin@gmail.com

Sünnet Öncesi Sonrası Bakım ve Yapılacaklarla ilgili Bilgilendirme

Cerrahi aşkına

Sünnet Öncesi Sonrası Bakım ve Yapılacaklarla ilgili Bilgilendirme

Sünnet Öncesi: Çocuğumuzu muayene getirip eğer sünnet için uygunsa Çocuğa sedasyon veya lokal anesteziyle mi sünnet yapılacağına karar verilir. Sedasyon ile sünnet yapılacak çocuklardan kan tahlilleri ve anestezi doktorunun görmesi istenir. Lokal anesteziyle yapılacak çocuktan genellikle kan istenmez ve randevu planlaması yapılır. Randevuya günü sedasyonla yapılacak çocukların en az 6 saat aç olmaları gerekmektedir. Bu Yüzden en geç gece saat 2-3 e kadar beslenebilir. Lokal anesteziyle yapılacak çocukları 1-1,5 saat aç olmaları yeterlidir.


Sünnet Sonrası:

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletip oğlunuzun erkekliğe ilk adımı atmanın sevincini sizle paylaştığımızı bildiririz. Bu forum sünnet sonrası yapılacaklar ve izlenecek yollar hakkında bilgilendirme için hazırlanmıştır.

İyileşme Süreci;

Sünnet sonrası pipi etrafındaki dokularda şişlik, eğer çocukta fimozis(sünnet derisin tam olarak geri gitmemesi, yapışıklık) durumu varsa sünnet sırasında bu açılacağı için penis başının kırmızı yara şeklinde olması sarı renkli iyileşme dokusuyla sulanması daha sonra kurumaya ve kabuk bağlamaya başlaması ve bu kabuğun tamamen atması şeklindedir. Bu süreç dokularının iyileşme durumuna göre ve çocuğun yaşına göre (bebeklerde bu süre 4-5 gün kadarken yaş arttıkça 10-15 güne kadar uzamaktadır.) değişmektedir. On günden sonra dikişleri açılmaya ve dökülmeye başlayacak ve 20-30 gün arasında tamamen düşecektir. Penis başının rengi zaman geçtikçe morumsu renkten daha açık renge dönecektir.

Hastane Süreci;

Eğer çocuğunuz genel anestezi altında ameliyat oldu ise ameliyat sonrası 2-3 saat sonra hemşirelere danışarak beslemeye başlayabiliriz.

Eğer çocuğunuz lokal anestezi altında sünnet olduysa sünnetten hemen sonra hemşirelere danışarak besleyebilirsiniz.

Bir iki saatlik süre içinde çocuktan çocuğa değişmekle beraber biraz ağlaması ve huzursuz olması görülebilir.

Sünnet Sonrası bakım ve yapılacaklar;

Hastaneden ayrıldıktan sonra genellikle pipisinin etrafında sargı bezi ve yapıştırıcı bulunmaktadır. Bu sargı bezi özellikle bebeklerde ve kilolu çocuklarda tutmayıp açılabilir. Bazen düşebilir veya doktorunuz tarafından alınabilir. Endişe edilecek bir durum değildir ve tekrar yapılmasına genellikle gerek yoktur.

Sünnet Günü; Eve gidince büyük çocuklara reçetesinde yazan ağrı kesici(hastanede verilmediyse) ve antibiyotik şurupları başlanır ve reçeteye göre aksi belirtilmedikçe 3 gün kadar devam edilir. İki yaşına kadar olan bebeklerde eve gidince(eğer hastanede verilmediyse) makattan fitilini reçetede yazan miktara göre 12 saat aralıklarla ertesi güne kadar 3-4 kez vermek genellikle yeterlidir.

Yürüyen Çocuklarda özellikle 1-2 gün çok ayakta dolaşılmaması şişliğin artmasını engelleyecektir.

Özellikle küçük çocuklarda pipinin içine kaçıp gömülmesi gibi durumlarda dahil hastaneden çıktıktan oturma banyosunun yapılacağı ilk 24 saat pipiyi dışarı çıkarmaya çalışmaya, sağını solunu silmeye ve krem sürmeye çalışmamalıyız. Yani ilk 24 saat yarasının taze olması, müdahaleyle kanama ve sızıntı olma durumu olabileceği için ilk gün yarasına ve pipisine dokunmuyoruz.

Bez bağlanmayan çocuklarda sünnet kilotu, bez bağlananlarda ise bezin yaraya sürtmemesi için tabanı kesilmiş karton bardak konulmasını önermekteyiz.

Sünnet sonrası 1. Gün; Öğlen vakti çocuğu büyükse leğen veya küvet içine küçükse banyo küvetinin içine ılık su doldurup 10 -15 dk oturtuyoruz. Oturma banyosunu 1 kez yapıyoruz günlük tekrar etmeye gerek yoktur. Pipisinin etrafındaki sargı bezi ve bant tamamen ıslandıktan sonra bantı ve sargı bezini usulce alıyoruz. Bir miktar yapışıklık veya çıkmama olabilir yavaşça döndürerek açıp sargı bezini alıyoruz. Eğer pipinin etrafındaki sargı bezi düştüyse etrafındaki kan ve pisliklerin gitmesi için oturtuyoruz. Çocuğu tamamen kurulayıp pisine dokunmadan etrafını kuruluyoruz ve reçetesine yazılan pomadı çok hafif pipisinin köküne bastırarak çok zorlamadan dışına çıkartıp(özellikle içine kaçan pipilerde) sürüyoruz.

Sünnet sonrası 2-7.gün; Günde iki defa olmak üzere kremini 1 hafta sürüyoruz. Büyük çocuklarda devam eden antibiyotik ve ağrı kesicisini genellikle 3 güne tamamlıyoruz. Bebeklerde huzursuz ve rahatsız olursa fitilini veriyoruz. Çocuğun düşme çarpma ve sürtünmemesine dikkat ediyoruz.

Sünnet sonrası 15. Gün; 182 veya https://www.hastanerandevu.gov.tr/ den randevu alarak olacak şekilde kontrole getiriyoruz. Eğer uygun randevu bulunmaz veya müsait olmamanız durumunda 13-21 günlerde olacak şeklide randevu alınabilir.

 

Sünnet sonrası ne gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz?

İdrar yapamama ve yaparken yanma; idrar yaparken acıyacağı hissi nedeniyle bir miktar çocuklarda idrar tutuma olabilir. 8 saate kadar idrar yapması beklenir daha uzun süre yapamazsa acile veya polikliniğe başvurulabilir.

Şişlik ve Sulanma; Pipisinde erken dönemde şişlik ve iyileşme döneminde de sarı sarı sulanma ve kabuk bağlama normal iyileşme sürecidir.

İçine kaçma; Bebeklerde 8-9 aya kadar devam eden kilo alımı ve kasık bölgesinde yağlanma olur bu aylardan sonra bebek serpilip kasığındaki yağlanması azalır ve pipisi büyümeye başlar. Pipisinin boyu biraz küçük ve kilolu bebeklerde, pipisinin etrafındaki yağ dokusundan kısa kalması nedeniyle içine kaçma görülebilir. Yine bu bebeklerin ayaklarını karnına doğru çektiğinde pisinin içine kaçması görülebilir. Sünnet olmadan önce genellikle bu konu hakkından da sizi bilgi verilecektir. Bu durum 1,5-2 yaşından sonra çocuğun serpilmesi kasık yağının azalması ve pipisinin büyümesiyle kendiliğinden geçecektir.

Sargı bezinin alınamaması; Sünnet sonrası gün alınması gereken bezi çıkartamazsanız bezin iyice ıslandığından emin olun yaklaşık 20-30dk arası ılık suyun içinde oturtun. Eğer sargı bezi hala sert ise hafif zeytinyağı dökerek yumuşatın ve iyice yumuşadıktan sonra bezi yavaşça çıkartın. Eğer hala çıkartamıyorsanız 1-2 gün içinde polikliniğe getirerek çıkarttırabilirsiniz.

İğne yerlerinde morluk: Hem sedasyon hem lokal anestezi ile sünnet yapılan çocuklara uyuşturma amaçlı pipisinin altına ve üstüne iğne yapılmaktadır. Bu iğnenin girdiği yerlerde küçük morluklar oluşabilmektedir. Bazen yapılan bu iğneye bağlı yumurtalıklarının üst tarafı 1-2 gün su toplamış gibi görünebilir. Genellikle morluklar 15-20 gün içinde geçmektedir. Eğer morluk çok geniş veya cilt altında su toplaması dağılmıyor gibiyse polikliniğe getirip gösterebilirsiniz.

Kanama; Nadir de olsa bazen kanama olabilir ama bunlar sızıntı şeklinde ve kendiliğinden duran kanamalardır. Aralıklı kontrollerde aktif devam eden kanaması yoksa endişe edilecek bir durum yoktur. Genellikle sargıda hafif kan olabilir ve kendini sınırlar. Sargı yoksa sızıntı şeklinde kanamalar kendiliğinden durur pıhtı ve kabuk oluşabilir. Pıhtı ve kabuklar erken kaldırılmamalıdır. Kanama durmayıp devam ederse kanayan alana bir küçük bir peçete parçası dokundurulup kanamanın durması sağlanabilir. Eğer kanama miktarı fazla ise ve devam ediyorsa o zaman polikliniğe veya acil servise başvurmak gerekebilir.

Sık Sorulan Sorular;

Ne zaman Banyo yaptırabilirim? ; Genellikle pisinin üzeri sulanması azalık kabuk bağlamaya başladığı zaman ki buda 4-5 gün civarıdır. Çok uzun sürmemek ve tahriş edici ve sabun ve şampuanlardan kaçınılarak banyo yapılabilir.

Yarasına büyük abdest bulaşırsa; Genellikle güzelce etrafını temizleyip kremini sürmek yeterli olur eğer arınmayacak olursa pipisinin üzerinden hafif ılık su damlatılarak temizlenip kremi sürülür.

 

 

Not:Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez.Bu site içerisinde yer alan hiçbir bilgi ziyaretçiler tarafından tavsiye olarak değerlendirilip hiçbir karar veya eyleme neden olamaz. Bu gibi bir durumda bütün sorumluluk siteyi ziyaret edene ait olacaktır.

sünnet sonrası kabuklanma,sünnet sonrası kabuk bağlaması, sünnet sonrası enfeksiyon nasıl anlaşılır,sünnet sonrası sarı akıntı,sünnet karton bardak, sünnet sonrası sarı kabuk, sünnet sonrası sarı kabuk,sünnet sonrası kanama normal mi,sünnet sonrası pipinin içeri kaçması, sünnet sonrası zeytinyağı sürülür mü,sünnet sonrası yapışıklık,sünnet sonrası pipiyi geri çekme,sünnetten sonra pipide morarma,sünnetten sonra çiş yapamama,sünnet olan çocuğun pipisi ne zaman iyileşir, bebek sünnet bezi, sünnetten sonra banyo,bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım,bebeklerde sünnet sonrası iyileşme

Yorumlar: 1

  1. Ahmet dedi ki:

    11 yaşımda sünnet olmama rağmen penisimin altındaki dikiş izleri geçmiyor ve yaşım 16
    Ne yapmam gerek?

Yorumunuzu ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.